cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: Off the record de Xavier Gual

martes, 5 de agosto de 2014

Off the record de Xavier Gual

 SINOPSIS
El regidor d’urbanisme de Sant Martí mor en estranyes circumstàncies durant la roda de premsa on es disposa a explicar els motius de la seva dimissió. L’Anabel López, que és la periodista que cobreix la informació local a l’Ajuntament, descobreix per casualitat la relació de la mort del polític amb una trama urbanística que salpica l’alcalde i alguns importants empresaris de la comarca. La implicació de l’Anabel amb la veritat oculta d’un cas on tothom sap més del que diu, i la negació del mitjà on treballa per destapar la trama, fan que s’endinsi en una investigació que l’absorbeix per complet i posa la seva vida en perill. 

La parella de l’Anabel no assumeix el compromís de la periodista amb la seva carrera professional ni l’obstacle que suposa a l’hora de consolidar els plans de futur de formar una família. Les amenaces, els suborns i totes les dificultats que apareixen al llarg de la investigació faran trontollar la convicció de l’Anabel i aguditzaran el dilema entre la professionalitat periodística i el profit personal, l’obligaran a triar una carrera professional o la felicitat d’una vida personal plena.


Llibres del Delicte va complir un any fa poques setmanes i segueix fent créixer la  seva biblioteca poc a poc, intentant que la qualitat sigui un referent en les seves publicacions i amb una petjada molt marcada per novel·les on l'actualitat està molt present, de forma directa o indirecta; novel·les, en la seva majoria policial amb traces negres, on quasi sempre el periodisme té un paper decisiu. Diria que moltes d'elles, com Off the record de Xavier Gual, podrien agrupar-se en el gènere de novel·la d'investigació policial periodística (si existeix com a tal).

«En periodisme el poder és el més important. Si no tens poder no tens res.»

I de nou la publicació de Llibres del Delicte ha complert amb les meves expectatives. M'ha agradat aquest Off the record, però m'ha creat una certa preocupació al sentir la trama tan real. No sóc un ingenu i estic convençut que la corrupció arriba fins on ha d'arribar, però sempre espero, diria més, desitjo que existeixen també moltes Anabels, la protagonista de la novel·la, que intentin aguantar verges davant els diables corruptors.

«Vaig preguntar als homes que si quan s'estimulen els mugrons també se'ls posava dura. Em va fer molta vergonya, però és el que reclamen les audiències.»

En Xavier Gual fa una bona radiografia del moment periodístic enmig de la crisi i posa com exemple a l'Anabel, que com molts joves, ha de fer dues feines, i sort que té feina, mal pagades, fins i tot en un treballa per la cara, i el que és pitjor,  donant gràcies per poder viure en una pis de lloguer amb la seva parella i dues persones més. Ho llegeixes i ho sents tan real que fa esgarrifa; i l'Anabel és de les afortunades com dic al tenir feina. Quan joves hauran de treballar de forma quasi gratuïta o gratuïta per poder aspirar a alguna cosa més?

En Xavier Gual, com periodista de professió, dona les seves impressions i ens explica que no està d'acord en obtenir notícies a qualsevol preu, però que la precarietat laboral pot fer que fins i tot el més ètic pugui caure en la trampa de la pressió dels seus caps.

La novel·la té punts molt bons on es filosofa/debat sobre la professió i el rumb que està prenent i tot d'una forma molt assimilable, didàctica i ben enquadrada dins la trama de la novel·la. Ep!, que ningú s'espanti per la paraula filosofà. Crec que si una cosa ens distingeix dels animals és el poder reflexionar i en Xavier Gual ens dona una oportunitat dins d'una novel·la policial.

«Només corres un perill, que la fama et devori, que el personatge ofegui l'artista.»

Una menció a la llegenda nipona que a mitja novel·la ens explica de forma molt visual què vol dir aquest Off the record i que com sempre m'agrada que us ho trobeu vosaltres mateixos i per això no explico res més.
Molt interessant el concepte, que per conegut, no està de més recordar i sobretot pensar en totes aquelles coses que alguns saben i callen.

«Si un dia decidíssim saltar-nos l'off the record i cantar les barbaritats que sabem, més d'un hauria de fugir del país.»

En definitiva, una novel·la dinàmica, molt real, policial, amb aquest punt fresc de l'actualitat, i sobretot demostrant que en català es poden escriure i editar bones novel·les negres i policials.

«He arribat a comprendre que hi ha dues veritats, una de les quals no ha de ser mai dita (Albert Camus).»
Publicar un comentario