cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: Lluís Bosch guanya II Premi de novel.la negra memorial Agustí Vehí Vila de Tiana

domingo, 25 de enero de 2015

Lluís Bosch guanya II Premi de novel.la negra memorial Agustí Vehí Vila de TianaLLUIS BOSCH, AMB “BESÒS MAR”, GUANYA EL II PREMI DE NOVEL·LA NEGRA MEMORIAL AGUSTÍ VEHÍ VILA DE TIANA

El premi està dotat amb 2.000 euros i el llibre es publicarà el setembre a Crims.cat

L’escriptor Lluís Bosch (Barcelona, 1964), docent i escriptor ha guanyat el premi de novel·la negra Memorial Agustí Vehí Vila de Tiana amb l’obra Besòs Mar. El guardó està dotat amb 2.000 euros –subvencionats a parts iguals entre l’Ajuntament de Tiana i l’editorial AlRevés- i l’obra es publicarà el proper mes de setembre a la col·lecció Crims.cat.

L’escriptor ja compta amb una trajectòria literària. Ha publicat contes i relats juvenils (Els dimonis de Barcelona, 1990, El rei del Guinardó, 1991), teatre (L’amor a la tarda, 1997) i novel·la (Les petges invisibles, 2007), que va rebre el Premi de Narrativa Ciutat de Lleida.

El jurat estava presidit per Àlex Martín i en formaven part Sebastia Bennasar, Anna Maria Villalonga i Lluís Llort. El premi es va atorgar per unanimitat. Hi havia 11 obres presentades a concurs i el jurat va voler destacar positivament l’augment de participació i també l’augment de qualitat dels originals. Tant és així que va decidir concedir una menció a Mireia Llinàs per la seva obra Qui va matar Dolores Rey, l’altra novel·la finalista.

Sobre Besòs Mar el jurat ha destacat “el fet que serva molt bé les regles del gènere negre, té una clara voluntat social, destaca pel bon ús i creació dels personatges i per un llenguatge molt depurat i cuidat”.

Pel que fa Bosch –que ja havia publicat a “crims.cat” la novel·la Aire Brut- va explicar que “rebre aquest premi és sobretot la consolidació de l’aventura que vaig començar fa dos anys, amb la publicació d’Aire brut, que va ser la meva entrada a la novel·la negra. Besòs Mar, és una novel·la que entra més en les convencions del gènere, contemporània i completament urbana, basada en els elements que podríem anomenar realistes i d’un entorn reconeixible, ja que se situa en les dates anteriors a la inauguració de Fòrum de les Cultures de Barcelona”.

L’escriptor va explicar que “el Premi també és un impuls per a projectes que estan engegats i que ara cobren més relleu a la meva agenda. Algun d'ells té a veure amb el gènere negre, però també amb el del terror, que és un registre que tinc moltes ganes d'explorar perquè em fa l’efecte que està poc treballat en català i que es mereix una actualització”.

Sobre l’argument de la novel·la cal destaca que durant la primavera de l’any 2003 i a punt d’inaugurar el Fòrum de les Cultures i l’arribada imminent dels Mossos d’Esquadra, apareix a la platja del Poble Nou, un cadàver cosit i crucificat. A partir d’aquí, l’inspector extremeny Arsenio Crespo, experimentat policia nacional de la comissaria de la Verneda i els seus homes intentaran resoldre el cas. Un cas, que durà reminiscències passades, records d’identitats i velles memòries. Una novel·la tenebrosa, capaç d’ aprofundir en les entranyes més fosques de l’ésser humà.
Publicar un comentario