cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: On mai no creix l'herba - Sebastià Bennassar (Crims.cat)

jueves, 29 de enero de 2015

On mai no creix l'herba - Sebastià Bennassar (Crims.cat)

 SINOPSIS
Quantes vegades hem sentit a dir que els homes del temps no n’encerten ni una? 

Doncs això devia pensar en Marc Farré, l’expropietari d’una pista d’esquí del Pirineu, quan durant la Diada de l’11 de setembre decideix acabar amb la vida del meteoròleg més famós del país. Però no serà l’únic... En pocs dies, el veterà comissari Jaume Fuster, que ja coneixem de la seva investigació a El país dels crepuscles (crims.cat n.º 6), haurà d’investigar l’aparició d’un doble assassinat contra els meteoròlegs de TV3. 

Al mateix temps, al barri barceloní de la Verneda, on res no es mou sense que ho sàpiga l’Ariadna i la seva quadrilla, imposant la seva pròpia llei i ordre, aquests reben un encàrrec molt especial: robar una casa a la Vila Olímpica.


No sé si a vosaltres us ha passat alguna vegada la de tenir entre las mans un llibre i saber que t'ho passaràs pipa amb la seva lectura.
Doncs aquesta va ser la meva primera sensació en tenir entre les mans On mai no creix l'herbà la nova novel·la del prolífic Sebastià Bennassar publicada per Crims.cat i també va ser la meva sensació quan vaig finalitzar la lectura: m'ho he passat pipa, d'allò més bé.
En Sebastià Bennassar demostra una vegada més que té una facilitat increïble per explicar històries i sobretot per fer-les interessants sense necessitat de gran ginys partint del dia a dia del personatges i desenvolupant unes històries que s'escampen com l'oli fins tocar-se unes amb les altres.
Això és el que trobareu en aquesta lectura, un munt de trames que en principi no tenen res en comú i que mica en mica es van trobant de forma magistral amb la frase final de la novel·la tota carregada d'una certa justícia poètica.

Potser el que menys importa és l'argument de On mai no creix l'herba, però entre les històries que s'expliquen una de ben sonada i crec que un prodigi d'imaginació per part de l'autor.
Qui no recorda la fatídica previsió del temps al desembre de 2005; la cagada monumental que va suposar posar en dubte tot el sistema de previsió meteorològica de Catalunya. Des de llavors res ha estat igual; van deixar de ser deus per passar al «cal seguir les previsions hora a hora i està pendent del model alemany o del  americà...».Però hi ha més, com la esbojarrada i divertida història del grup neonazi que segrestarà la Moreneta per parar la consulta sobre la independència de Catalunya.
Només amb això podeu comprovar que l'actualitat està present a la novel·la i com no, la mirada crítica i àcida de l'autor a una Barcelona que no li acaba de fer el pes.
Aquesta és la tercera novel·la que llegeixo d'en Sebastià Bennassar i sobretot a Les mans del drac (Llibres del Delicte, 2014) també vaig notar aquest caminar preocupat del autor pels carrers de Barcelona que ens fa obrir els ulls a molts que potser no trepitgen el territori com ell.

«Quan hom surt a caçar pensa en una presa concreta, però no li fa fàstics a les altres. Els americans en diuen danys col·laterals.»

Com deia, la tercera vegada que llegeixo a en Sebastià Bennassar, no serà l'última, segur, i cada vegada més acostumat a la seva forma d'escriure, gens usual, en segona persona. He de reconèixer que en un primer moment costa posar-s'hi, però mica en mica t'acostumes i al final quasi t'agrada més que la primera o la tercera. És una sensació rara. A On mai no creix l'herba l'utilitza alternada amb la tercera segons el personatge per així donar un pes diferents a les diferents trames de la novel·la. Ho he trobat molt encertat.

«Us heu acostumat que la vida humana no valgui res i per les coses que no valen res ningú no està disposat a pagar ni a negociar.»

On mai no creix l'herba és una novel·la molt dinàmica, directa, amb rics personatges, sense gaire guariments que fan perdre el ritme lector, molt entretinguda, amb capítol curts on s'alternen les trames per donar molta més sensació de velocitat i crear més ganes d'arribar al següent; en definitiva, una molt bona aporta lectora de Crims.cat dintre del panorama criminal català


Sebastià Bennassar a Cruce de Caminos a día d'avui
Les mans del Drac
La reina de diamants

Troba-la a AMAZON

Te invito a formar parte de mi lista de correo: ¿Tienes ganas de saber más sobre el escritor que hay tras el blogavances de mi publicaciones, información puntual, material exclusivo,...,todo son ventajas. Pruébalo.


El principio del fin, mi primera antología de relatos en solitario.

Disponible en Amazon (¡solo 0,99€!)

Puedes leer un avance gratuito 
En Amazon AQUÍ

Otros formatos AQUÍNo hay comentarios: