cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: Ressenya: Camins sense retorn - Josep Masanés (Llibres del Delicte)

miércoles, 4 de noviembre de 2015

Ressenya: Camins sense retorn - Josep Masanés (Llibres del Delicte)

 SINOPSIS
Dos joves germans irlandesos són obligats a abandonar el seu país i allistar-se en un vaixell de la marina anglesa l’any 1780. A bord del vaixell, comandat per un vell contramestre sense cap tipus d’humanitat que els tracta com esclaus, desembarquen a l’illa de Menorca, en aquell moment sota dominació anglesa. És tot just abans de l’atac de l’exèrcit espanyol, que aspira a recuperar l’illa, i al que la tripulació del vaixell ha de fer front. Mentre duren el atacs, entre l’enyor de la mare i la terra més les pors i els patiments, els dos germans planegen desertar. Però la vigilància dels comandaments del vaixell no els ho posarà gens fàcil. Mentrestant ells ja no són els mateixos joves innocents que van deixar enrere les costes d’Irlanda.Ja comentava a l'entrada de novetat editorial de Camins sense retorn de Josep Masanés que era la primera publicació d'un nova col·lecció de l'editorial Llibres del Delicte amb la que intenta obrir-se a la bona literatura en general i no només a la negracriminal com fins ara ens té acostumats a fer.
I no comença amb qualsevol novel.la, iniciava el camí amb la guanyadora del 25è Premi de Novel.la Josep Saperas que organitza Òmnium Cultural del Vallès Oriental, Camins sense retorn, que inicialment portava per títol El mal nom. Crec que és un encert per part del que hagi decidit canviar el títol, ja que trobo que el primer és més adequat per explicar la historia.
I per acabar de posar-vos en situació, en Josep Masanés segueix d'enhorabona al guanyar recentment el premi de narrativa Joan Marquès Arbona de Sóller amb La paradoxa de Schrödinger una novel.la de curta de no més de 10000 paraules i que va captivar al jurat del premi pel seu gir argumental final.

Diu l'autor en una entrevista que: « escriure és una manera de conèixer el món, d’explicar-te’l i de plantejar-te possibles escenaris.», i això és el que fa a Camins sense retorn, fer-nos gaudir de la història novel·lada a partir de dos intrèpids personatges. Quina millor forma d'explicar la història que en forma de novel.la? Segueixo animant a escriptors com en Josep Masanés que tenen clar que el gènere d'aventures unit amb la ficció història té molt de recorregut i és una de les millors formes d'apropar-nos a fets importants del nostre passat; i pels menorquins el canvi de mans de l'illa crec que és un dels fets més importants que es poden explicar.
Però no només hi ha ficció històrica, també hi ha una part humana, la de pertinença a la terra, la d'esperança, la d'intentar fer tots pels altres i sortir plegats dels pitjors moments. I entre aquest moment potser la de prendre decisions complicades.

M'ha agradat molt el rerefons aventurer de la novel.la. En alguns moments  pensava que llegia una historia de Alberto Vázquez-Figueroa, sobretot a la primera part de la novel.la on el vaixell i la mar són els escenaris principals de la novel.la i que es fa molt curta.
Després el llibre canvia de registre i trepitgen terra amb la por de que no ens caigui a sobre uns del 66815 projectils de canó o un dels 17160 morters que ens van calcular que va caure al setge de la fortalesa de San Felip. També resulta interessant i potser és en la que trobareu aquesta part més humana dels personatges passant les nit amb una única pregunta: tornarem a Irlanda?


Podria dir que Josep Masanés no ha escrit una novel.la amb molt artifici, ni fanfàrria, però sí que ha aconseguit una publicació molt efectiva que fa gaudir i que ens té atents als esdeveniments i ens fa còmplices per saber com acabarà la trama personal dels dos germans protagonistes. 


Si vols, pots aconseguir el llibre a AMAZON


Te invito a formar parte de mi lista de correo: ¿Tienes ganas de saber más sobre el escritor que hay tras el blogavances de mi publicaciones, información puntual, material exclusivo,...,todo son ventajas. Pruébalo.

Simplemente tienes que introducir tu email y clicar en Subscribe.

Muchas gracias por adelantado.El principio del fin, mi primera antología de relatos en solitario.

Disponible en Amazon (¡solo 0,99€!)
En PAPEL (¡solo 6,42€!) AQUÍ

Puedes leer un avance gratuito 
En Amazon AQUÍ
En iTunes AQUÍ
EPUB, PDF,... AQUÍ
En Lektu AQUÍ

1 comentario:

Josep Masanés dijo...

Moltes gràcies, David! :)