cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: #Ressenya: Dits enganxosos -Rafael Vallbona (Crims.Cat)

jueves, 28 de enero de 2016

#Ressenya: Dits enganxosos -Rafael Vallbona (Crims.Cat)


SINOPSIS

Som a l’any 1993. Al costat d’una Barcelona post olímpica i moderna s’hi amaguen també negocis clandestins, crim organitzat i l’arribada de bandes que pretenen apoderar-se d’un nou mercat emergent: la cocaïna. Sens dubte, és el preu que cal pagar pel cosmopolitisme.

Mentrestant, un jove Pere Palau, acaba d’aterrar i somia en guanyar-se un lloc com a redactor en un diari de renom de la ciutat. Un aparent incendi forestal, una notícia sense massa importància (,) el durà a la petita localitat de Vilassís amb la intenció de fer-hi un reportatge amb un grup de veïns veïns i alcaldes sobre les seves conseqüències. Ara bé, des del primer moment en aquella història hi ha marro: una parella jove apareix calcinada en un bosc reduït a brases i sembla ser que tot es tracta d’un homicidi. Mica en mica es van complicant les coses i la mala llet s’escampa per tot el poble: per què els han matat? què passava en aquell poble? qui protegia a qui?

A les mans teniu una investigació on no hi ha un pam de net. Un cop més, l’autor ens sorprèn amb una piràmide de personatges sospitosos, amb el seu sentit del ritme i la mesura i unes formidables facultats de fabulació. Ara només cal esbrineu qui hi té, veritablement, els dits enganxosos.

La setmana passada es va celebrar la IV edició de Tiana Negra, el primer dels certàmens de l'any dedicat a la novel.la catalana negrocriminal amb un notable èxit i convertir-se poc a poc en un dels referents literaris a Catalunya. I un cop més no vaig poder assistir i mira que tinc ganes.
Vaig pensar que una forma de col·laborar amb el certamen era llegir en aquell mateix moment una novetat negracriminal en català i vaig escollir la nova novel.la de Rafael Vallbona, Dits enganxosos i publicada per Crims.cat.

I la primera cosa que us faré notar és que m'ha agradat molt el moment escollit, 1993, ja que va ser un època que vaig viure intensament, en molts sentits, però sobretot en la part musical. Va ser una època on vaig assentar els meus gustos musicals i a Dits enganxosos hi ha un munt d'aquells referents. Es per això que he connectat amb la novel.la quan parlava d'ells al fer-me volar i sentir de nou al meu cap les tonades de les cançons. 
I parlant de cançons.
El títol fa referència a, diu l'editor, un dels millors àlbums dels Rolling Stones, Sticky Fingers (1971) que podeu escoltar a la vegada que llegiu la novel.la.

«em sap greu que els ciutadans d'un país que es creu capdavanter a Europa siguin tan intolerants amb la vida privada d'una persona.»

Dits enganxosos és una novel.la fresca, de ràpid empassar, de fàcil satisfacció, ja que no es perd en gaires detalls, així com tampoc en grans construccions de personatges. Crec que el més important per l'autor era fer un retard d'una època un tant convulsa a Catalunya com va ser el moment post Jocs Olímpics i crec que ho fa amb força encert al assenyalar alguns punts negres que van ser recurrents en aquell temps.

«El món no li agradava perquè era ple de salvatges sense escrúpols capaços de fer qualsevol cosa per tal d'aixafar els altres.»

També fa reflexionar sobre la professió de periodista, sobre el tracte que reben els becaris, sobre les línies editorials, però sobretot sobre la moral a l'hora d'afrontar una notícia.
És interessant veure com el personatge principal es dona de morros contra la paret de la realitat al adonar-se de que allò que estima, allò que sempre ha desitjar fer li està permeten veure totes les penúries dels homes, i això en alguns moments el fa patir. Podrà seguir endavant? Podrà sobreposar-se? Ens sobreposem nosaltres davant d'un fet similar?

Crec que com a lector sempre va bé trobar-se amb una novel.la com Dits enganxosos que et resulti molt fàcil de llegir a la vegada que vas gaudint d'una interessant història que es va resolen poc a poc, pas a pas a mesura que vas passant les pàgines.
Qui tindrà els dits enganxosos?Consíguela en AMAZON

Te invito a formar parte de mi lista de correo: ¿Tienes ganas de saber más sobre el escritor que hay tras el blogavances de mi publicaciones, información puntual, material exclusivo,...,todo son ventajas. Pruébalo.

Simplemente tienes que introducir tu email y clicar en Subscribe.

Muchas gracias por adelantado.


El principio del fin, mi primera antología de relatos en solitario.

Disponible en Amazon (¡solo 0,99€!)
En PAPEL (¡solo 6,42€!) AQUÍ

Puedes leer un avance gratuito 
En Amazon AQUÍ
En iTunes AQUÍ
EPUB, PDF,... AQUÍ
En Lektu AQUÍ

No hay comentarios: