cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: #Ressenya: Els fils de l'aranya - Margarida Aritzeta (Llibres del Delicte)

viernes, 5 de febrero de 2016

#Ressenya: Els fils de l'aranya - Margarida Aritzeta (Llibres del Delicte)


SINOPSIS

En Cordèlio és un estafador de baixa estofa. Acaba de partir peres amb el seu soci i la seva dona, la Tina, el fa fora de casa. No té on caure mort i deambula, brut i sense diners, per Tarragona, amenaçant amb xerrar tot el que sap si no li omplen les butxaques.

En Cordèlio vigila la Tina, la segueix i l'assetja, fins que ella comença a tenir por. Però el seu exsoci no es vol arriscar i ha decidit fer-lo callar per sempre.

Poc després la inspectora Mina Fuster i el seu equip de la comissaria del Camp de Tarragona han d'investigar la mort d'un home durant una partida d'AirSoft. Podria ser en Cordèlio, perquè ningú no sap on para.És la tercera vegada que llegeixo a la Margarida Aritzeta una escriptora amb una llarga trajectòria literària que està posant el seu granet de sorra sobre la taula negracriminal catalana i crec que amb molt encert.
El meu primer encontre va ser a Elles també maten. Allà l'escriptora ens presentava a l'inspectora Mina Fuster i recordo vaig quedar captivat per la veu de la Margarida i la seva senzillesa.
Després va ser amb L'amant xinés, la primera novel.la protagonitzada per la Mina Fuster i recordo que les sensacions van ser molt bones tot i el ritme pausat del text (ja sabeu que em va una mica la marxa).
Ara li toca el torn a Els fils de l'aranya on l'escriptora segueix fidel a un caminar lent, però continu; on els personatges estan per sobre de la trama; on aquests personatges van incorporant subtrames personals durant tota la novel.la;  on els petits detalls del dia a dia són recreats amb exactitud.
Fa uns dies parlava de Maldita verdad de Empar Fernández i deia que tenia la virtut de escriure novel·les que poden passar qualsevol dia, històries que ens poden colpir amb més facilitat per ser molt reals. Crec que la Margarida Aritzeta té també aquesta virtut, cadascuna al seu estil. Potser la Margarida no juga tant amb el misteri i sí amb els sentiments, però de nou la sensació de estar llegint sobre la vida mateixa.

He de confessar que m'ha costat entrar en calor. Crec que fins passada la plana vuitanta no he obert bé els ulls. Les trames i subtrames personal es barrejaven amb el que semblava el motiu, el conflicte, però aquest sense quedar molt clar. Un cop avançada la lectura la cosa a començat a interessar-me més fins obtenir un nivell de satisfacció similar a L'amant xinés, tot i que el regust final d'aquesta va ser més dolç.

Margarida Aritzeta demostra com de complicat és l'ofici de l'aranya per teixir una tela perfecte i a la vegada serveix de metàfora de l'ofici d'escriptor i de com construir històries farcides de fils d'aranya que es van embolicant uns amb els altres.

El que potser més m'ha sorprès és el vocabulari utilitzat en determinats moment i no només pels mots propis de Tarragona, si no per la utilització de l'argot o fins hi tot el salat que està a punt de desaparèixer i que encara podeu escoltar a la meva terra, tot això li dona un plus de riquesa a la lectura. Fins i tot en alguns moments he parat i he pensat de forma totalment seriosa que estava davant d'una nova paraula catalana que era invenció de la Margarida (perdoneu que no hagi agafat apunts).

Però a més, la novel.la està plena de referències literàries d'aquelles que fan gaudir als bons lectors, així com cançons, hi ha moltes cançons amb lletra inclosa. M'imaginava a la Margarida tota animada escrivint mentre les escoltava.
I humor, també hi ha lloc en certs moments per l'humor.

Els fils de l'aranya és una lectura per agafar-la amb molta calma i gaudir de tot el mostrari de personatges creats per la Margarida i anant posant l'ullet a l'inspectora Mina Fuster.Aconsegueix-la a AMAZON

Te invito a formar parte de mi lista de correo: ¿Tienes ganas de saber más sobre el escritor que hay tras el blogavances de mi publicaciones, información puntual, material exclusivo,...,todo son ventajas. Pruébalo.

Simplemente tienes que introducir tu email y clicar en Subscribe.

Muchas gracias por adelantado.


El principio del fin, mi primera antología de relatos en solitario.

Disponible en Amazon (¡solo 0,99€!)
En PAPEL (¡solo 6,42€!) AQUÍ

Puedes leer un avance gratuito 
En Amazon AQUÍ
En iTunes AQUÍ
EPUB, PDF,... AQUÍ
En Lektu AQUÍ
Publicar un comentario