cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: #Ressenya: Soldadets de plom - Josep Torrent (Llibres del Delicte)

martes, 8 de marzo de 2016

#Ressenya: Soldadets de plom - Josep Torrent (Llibres del Delicte)


 SINOPSIS
Una noia jove, de comarques, sense estudis ni feina, viu la crisi amb precarietat i poques aspiracions de futur. Quan un amic s’apunta a fer la prova d’accés a l’exèrcit, ella també s’engresca sense rumiar-ho gaire. Aprova i tot va bé mentre la seva feina és únicament entrenar a la base. Però quan la destinen a l’Afganistan en una campanya de quatre mesos i mig tot canvia. Seran 135 dies en un clima bèl·lic per al qual ella no està preparada. Armada, en tensió, fràgil, morta de por i envoltada de talibans i insurgents, no entén què fan allà. On és la missió humanitària?

Aviat viurà una sèrie d’episodis que la marcaran per sempre mostrant-li l’horror de la guerra i, de tornada a casa, la noia innocent que es va allistar a l’exèrcit sense saber ben bé on anava ja no existeix. Psicològicament tocada, afectada per un incipient alcoholisme i enfonsada en una espiral autodestructiva, la vida es veu molt diferent després de viure en primera persona l’horror de la guerra.

La col·lecció DeLite de l'editorial Llibres del Delicte s'anirà conformant llibre a llibre, però pel que es desprèn de les dues primeres entregues Camins sense retorn i ara aquest Soldadets de plom de Josep Torrent, buscaran la complicitat amb el lector amb unes històries que podrien dir «bassades en fets reals» encara que realment no ho siguin del tot; històries colpidores, històries com Soldadets de plom que et faran reflexionar i qui sap si obrir encara més els ulls.
Si una cosa pot fer la literatura és fer-nos viatjar, diré de forma amable, a realitats, a problemes, a conflictes i serà l'autor el que posarà les cartes sobre la taula, les jugarà com ell vulgui jugar-les, però serà a nosaltres als qui ens pertocarà posar-les en el lloc que li pertoquen.

«Només sé que ens han enviat a l'edat mitjana, a matar una gent que no coneixem, a ajudar entre cometes una gent que no vol la nostra ajuda, almenys no la volen en forma de bales i bombes.»

Josep Torrent fa una gran feina al tocar molts punts, la majoria d'ells tèrbols, potser fins i tot desconeguts pels lectors i amb una pregunta de fons: per què es fan les guerres?
Tots ens podem fer una idea de la contestació. La gràcia de Soldadets del plom es que ens ajuda a fer-nos les preguntes i en alguns casos es pot intuir la resposta.

«els famosos danys col.laterals... Com que són afganesos, la seva vida no val una puta merda.[...] Com collons ens ha de voler matar un ano de nou anys?»

Potser un altre tema estrella que trobareu és la reflexió del per què la gent s'apunta a l'exèrcit? Sí, la majoria ho fan per vocació, però una bona part segur que ho fan al no trobar una altra solució al maleït atur i pensant que el sou de l'exèrcit serà fàcil de guanyar fins que una guerra, fins que una suposada missió de Pau, es creua en el camí del desesperat. Què pot passar després? En Josep crec que fa una bona posada en escena d'aquesta qüestió i sobretot de la qüestió cabdal: el per què de les guerres?

«Pensem permetre-ho?[...] No és problema nostre. [...] Però les estan violant! [...] És competència de la policia estatal, no nostra.»

I sí, us trobareu amb escenes que us faran mirar al costat per la vergonya de llegir-les, per la ràbia de saber que són veritat. Quin sentit té tot? Qui mou els fils? Quins interessos hi ha darrera de tot? Us ho podeu imaginar, però jo us convido a descobrir- ho tot llegint Soldadets de plom.Aconsegueix-la a AMAZONTe invito a formar parte de mi lista de correo: ¿Tienes ganas de saber más sobre el escritor que hay tras el blogavances de mi publicaciones, información puntual, material exclusivo,...,todo son ventajas. Pruébalo.

Simplemente tienes que introducir tu email y clicar en Subscribe.

Muchas gracias por adelantado.El principio del fin, mi primera antología de relatos en solitario.

Disponible en por ¡solo 0,99€! en:
Amazon          Lektu
Y en PAPEL (¡solo 6,42€!) AQUÍ

Puedes leer un avance gratuito 
En Amazon AQUÍ
En iTunes AQUÍ
EPUB, PDF,... AQUÍ
En Lektu AQUÍ

No hay comentarios: