cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: #Ressenya: Massa mares per un fill - Dora Muñoz

martes, 22 de noviembre de 2016

#Ressenya: Massa mares per un fill - Dora Muñoz


SINOPSIS
En Kevin ha trobat una família adoptiva que l’estima i li pot donar una vida plena de luxes, però na Trini, la seva mare biològica, ha deixat les drogues i sembla entestada a lluitar per recuperar el seu fill només sortir de la presó. Quan se la troben morta en un carreró amb una agulla punxada al braç, tothom pensa que una exdrogoaddicta com ella ha tornat a caure en l’heroïna i la policia tanca el cas sense investigar. N’Aitor, metge de la presó i amic de na Trini, reviu vells fantasmes quan troba similituds entre aquesta mort i la del seu amic Iker, que també va caure a l’infern de les drogues sense que ell el pogués ajudar. I això mai no s’ho ha perdonat. Així que se submergeix en els baixos fons de Palma per descobrir el món de na Trini i saber per què va morir.
És indiscutible que la editorial Llibres del Delicte, capitanejada pel Marc Moreno, és ja tota una cantera de noves veus negrecriminals en català. Hauria de repassar totes les seves publicacions, totes elles ressenyades en aquest blog, per calcular el tan per cent d'escriptors/es que han publicat per primera vegada o que han publicat per primera vegada negrecriminal; estic convençut que supera el 50% i això per a una petita editorial és molt, doncs té un risc intrínsec: el fet de publicar un autor per primera vegada i en Marc ho assumeix i, el que és millor, surt vent parat.

La Dora Muñoz és mestra i pedagoga, i ha treballat en tots els nivells educatius: des de Primària fins a la universitat, amant lectora de novel.la negra i orientadora al centre d'adults de la presó de Palma. No ens ha d'estranyar que la suma de tots aquests factors hagi fet que sentís la necessitat d'explorar el costat fosc de la realitat en el món de la marginació. I quina és una de les millors formes de fer-ho? Escriure sobre el tema, ser part implicada i de forma emocional com ho fan els escriptors.
Massa mares per un fill és la seva primera novel.la en solitari. Abans havia publicat algun relat i al desembre publicarà un nou relat dins l'antologia del  I Premi Cruce de Caminos Negrecriminal de relat curt en català com a finalista. També havia publicat una part de la novel.la negra conformada per tres petites novel.les titulada Lluna Negra i editada per Punto Rojo al 2014 

I després de llegir la seva primera novel.la la vull animar a continuar al difícil camí d'escriure. Crec que la construcció de Massa mares per un fill està molt ben enfocada per tal de despertar l'interès del lector des de les primeres escenes i que manté aquesta atenció a mida que va passant la història dosificant allò que el lector ha de saber per resoldre una de les trames de la novel.la.

Però com sempre diem, el que menys importa és descobrir a l'assassí. Sí, ajuda, és el ganxo de la lectura, però si no té res més el lector pot avorrir-se amb força facilitat.
El leitmotiv de Massa mares per un fill és, desgraciadament, molt potent. Els que treballem al món de l'educació estem força avesats a aquestes històries i ens dona molta ràbia que un nen, que una nena pugui perdre la seva innocència, una de les millors èpoques de la seva vida, i sobretot la part on creixen totes les estructures emocionals que l'acompanyaran durant tota la seva vida per culpa dels adults.
Dora Muñoz fica el dit a la nafra i ens emociona per moments.

Una història amb personatges molt reals, amb un investigador no professional, amb un to proper al lector.
Una història que no us deixarà indiferents.Títol: Massa mares per un fill
Editorial: Llibres del Delicte
Pàgines: 276


Aconsegueix-la a AMAZON
Publicar un comentario