cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: #Ressenya: Assassins de Girona - VV.AA.

martes, 5 de septiembre de 2017

#Ressenya: Assassins de Girona - VV.AA.

I comença el nou any literari i com ja ha fet altres vegades al setembre, Llibres del Delicte continua amb la seva aposta ferma pels relats en català negrecriminals. No sé vosaltres, però passejant per les llibreries cada vegada veig més antologies de relats i això que diuen que no les llegeix ningú i que a més a més quasi no aporten benefici ni per a les editorials ni pels autors. No sé, ja us dic, jo cada vegada veig més o com a mínim moltes més que abans.

Si al novembre passat va arribar Assassins de Ponent, ara arriben els Assassins de Girona i abans van ser Elles també maten i Noves dames del crim.

«Per matar, els ulls t’han de brillar d’una manera determinada». (Jordi Dausà)

Sempre us comento el mateix, crec que una antologia de relats és una gran aparador pels autors de cara a donar-se conèixer. Que sí, que ja sabem que no és el mateix relat que novel.la, però si un autor que no coneixes et fa vibrar amb un relat curt, potser t'animes més a llegir les seves novel·les. Personalment m'ha passat moltes vegades i fins i tot al revés, com passa en aquesta antologia. Després de gaudir com un nan Els morts no parlem (Llibres del Delicte, 2015) d'en Miquel Aguirre, ara ho he fet d'allò més amb el seu relat amb un toc fantástic d'humor negre i com no, un munt de negrecriminal creant una distòpia brutal.

«Una de les últimes lectores gironines que quedaven en el cens de la biblioteques, un bibliotecari robot i el Mediocre, ell, sí, l'últim dels escriptors vius del país». (Miquel Aguirre)


És una antologia que comença molt forta amb cinc relats que enganxen com els d'en Jordi Dausà on fa una crítica humorística criminal del món editorial; Jair Domínguez i un relat molt apocalíptic amb uns assassins molts especials; Mar Bosch i de nou l'humor negre que sempre va molt bé; Damià Bardera i de nou un assassí molt curiós i com no, el mestre Matthew Tree amb un dels relats, diria que més clàssics, ambientat a Girona, tot un cop de realitat i crítica.

«Confesso que les novel·les noir o policíaques o negres o de detectius o com es vulguin dir, mai no m'han interessat per una raó molt senzilla: per què ens hem d'interessar per la mort de quatre gats en un món en què l'assassinat a gran escala és el pa de cada dia?». (Matthew Tree)

A partir d'aquí l'antologia, com tota antologia, té alts i baixos on ja he destacat el relat d'en Miquel Aguirre i ara afegiré el de la Cristina Malageda on aborda el assassinat perfecte a l'Empordà.

Una mirada diferent al món dels assassins, una mirada diferent a Girona i l'Empordà.


Títol: Assassins de Girona
Pàgines: 181
 SINOPSIS
Recull de relats curts de gènere negre a càrrec de 13 autors de les comarques gironines, que aporten cada un d'ells un relat propi. Els autors són: Miquel Aguirre – Damià Bardera – Anna Carreras – Mar Bosch – Jordi Dausà – Jair Dominguez – Salvador Macip – Cristina Malagelada – Andreu Pérez – Pep Prieto – Josep Torrent – Maribel Torres – Matthew Tree. Pròleg de Martí Gironell.

No hay comentarios: