cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: Elles també maten

jueves, 20 de marzo de 2014

Elles també maten

 SINOPSIS
Elles també maten no és un exercici de literatura criminal femenina, que ja existeix i rutlla molt bé. Simplement és un recull de relats que demostra que les autores catalanes escriuen allò que els surt de l’ànima, però que si cal matar, maten. Tretze escriptores han compost un relat ben negre. Fora manies i supersticions. El tretze és un bon número i entre totes han construït una antologia que enlluerna per la diversitat de les veus que la integren. 

Elles també maten és un recull ric, heterogeni i farcit de registres amb la participació de Margarida Aritzeta, Teresa Solana, Carme Torras, Maria Carme Roca, Núria Cadenes, Esperança Camps, Empar Fernández, Susana Vallejo, Susana Hernández, Marta Banús, Laura Diaz-Roig, Mònica Batet i Anna Maria Villalonga.


Vols saber més sobre aquest llibre?

Em sap greu, això us ho dic, perquè així ho penso, que en la època que estem encara hi hagi discriminació per gènere.
El títol ho diu tot: Elles també maten.
Què passa, que la novel·la negra és només per homes? Potser les dones no saben escriure novel·la negra de igual qualitat que els homes?
Jo pensava que això estava superat.

Per sort tenim editorials com Llibres del Delicte que li han donat la volta a aquesta desigualtat i amb Elles també maten ha donat veu a tretze dones per demostrar, que no calia, que les dones també son capaces de enganxar amb les seves històries negres i criminals.
Però deixem de banda les reivindicacions i anem per feina, al que importa, la antologia negra i criminal en català.

Estic convençut que la mà de Anna Maria Vilallonga ha estat determinant per a que la compilació arribés a bon port per dues raons bàsiques; la primera que és la coordinadora de l'antologia; la segona, el magnífic pròleg que ha escrit per l'ocasió i  que podeu llegir aquí.

Si els ingredients són bons el plat no pot sortir dolent. En aquest cas, la tria de les tretze escriptores està molt compensada per donar-li aquell toc personal d'experiència i joventut literària,de relats més clàssics, més científics o més atrevits, però sempre amb un nivell bo general.

Elles també maten és una forma de conèixer bones escriptores i no només pel seu relat, si no per la biografia que acompanya al relat i que et fa obrir els ulls i interessar-te per altres obres de les autores.

Elles també maten es un forma diferent de enfrontar-se a una lectura negra, criminal o de misteri, doncs hi trobareu de tot. Està clar que connectareu amb algunes històries més que amb d'altres, però penseu en la dificultat d'escriure un relat, i més negre, on com bons lectors volen inici, nus i desenllaç.

La satisfacció després de la lectura pot variar segons el lector, segons el moment i potser et captiva la veu de Margarida Aritzeta i el seu clàssic L'assassinat de la venedora de cupons, relat que obre l'antologia on la rutina del dia a dia i els petits detalls són la clau; o potser et sedueix un relat amb pocs dispars, però amb molt humor negre com el de la Teresa Solana en El segrest; o si vas ser seguidor de CSI potser t'agraden el relat científic de Carme Torras i Una arítmia silenciada.
No és fàcil decidir-te per un, tots estan a un bon nivell i toquen tecles diferents.

Però si m'hagués de decidir per tres, escolliria, El dia que vaig perdre el món de vista de Empar Fernández, una impactant història de una desgraciada actualitat i amb un final força sorprenent; (Ulleres de) pasta negra de Esperança Camps, que haurien de llegir tots els afeccionats a l'escriptura per posar-se en la pel d'un escriptor en buscar de la motivació; un relat metaliterari i negra que també en val colpir; i per finalitzar el de Susana Vallejo, Un reflex a la mirada, pel joc de mirall que fa l'escriptora amb el lector presentant una situació que reflexada amb mirall serà quasi l'antagònica i amb un impactant final.

Ja ho sabeu, estan sobradament preparades i no tindran mirament. Elles també maten, elles saben matar i ho faran si és necessari per fer-nos gaudir.


T'ha agradat o interessat?Vol formar part de la meva llista de correu?

2 comentarios:

Margari dijo...

Pues tiene buena pinta. Y gustándome el relato, no me importaría leer este libro, si estuviera en español.
Besotes!!!

dsdmona dijo...

Vaig ser a la presentació de Barcelona i té una pinta estupenda, llàstima que les circunstàncies siguin les que són i no pugui disfrutar-lo. Ja ho faig a través de les vostres ressenyes XD

D.