cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: Els silencis dels pactes de Marc Moreno

martes, 2 de septiembre de 2014

Els silencis dels pactes de Marc Moreno


 SINOPSIS
Un important empresari que ha assassinat una prostituta, el pagament que ha de fer per amagar el crim i el joc brut per legalitzar un prostíbul són el punt de partida d’una història on les pressions polítiques, la informació falsa esbombada als mitjans de comunicació per tombar una regidora de l’ajuntament i la investigació de l’assassinat es barregen en una escalada de traïcions. 

Fins a on estaries disposat a arribar per treure un benefici econòmic? L’Òscar Masferrer no coneix cap límit i actua sense pudor ni remordiments quan el que rebrà a canvi s’ho val. Els contactes que té amb grans empresaris sense escrúpols li proporcionen els negocis il•legals i la revista local que dirigeix és un bon lloc des d’on executar els plans de pressió i enfonsament a polítics. Tot el que ve després ja són les complicacions d’uns assumptes foscos, que sempre apareixen i que només condueixen a situacions encara més complexes.


Que ràpid passa el temps. Ara fa una mica més d'un any que un tipus valent va decidir tirar endavant la utopia crear una editorial i a més de novel·la en català. Potser el punt menys utòpic sigui que el gènere sigui novel·la negra i policial al ser un dels pocs gèneres que està aguantant les vendes. Amb tot, ja sabeu com estant el mon editorial i per això dic que en Marc Moreno va ser un tipus valent al publicar Independències d'interessos la seva segona novel·la i la primera de l'editorial que ell va fundar: Llibres del delicte.
Però tampoc vull deixar passar l'oportunitat de tornar a dir que en Marc Moreno es un tipus valent per com està afrontant la vida i a més a més fundar una editorial: quins collons Marc. Estic convençut que en Marc Moreno hauria de ser un referent vital en molts aspectes (ell ja sap perquè ho dic). Per això m'he alegrat molt de tornar a llegir una novel·la seva, la sisena a Llibres del delicte i podríem dir que la primera de la segona temporada que espero mantingui el nivell de la primera, que no es poca cosa i més buscant escriptors que vulguin escriure i publicar novel·la negra en català.

Els silencis dels pactes es la nova publicació d'en Marc Moreno i gosaré dir que dintre del títol hi ha molt més del que sembla. Durant la lectura veureu que la paraula silenci és una de les que més s'utilitza, quasi 50 vegades, i molts d'aquests silencis són moments de tensió, de tensa espera, de posar la galta, de complicitat, de saber que s'està fotut, com al primer capítol, on l'autor ens posa alerta davant d'una situació que ben be no sabem com qualificar, encara que uns bons adjectius podrien ser indecent i aberrant. En Marc Moreno ens fa mirar l'escena amb la tercera persona i ens provoca un silenci de malestar, d'impunitat, de ràbia continguda i més veient com ho volen solucionar els dos mal nascuts.
Però també hi ha molt silencis que en Marc Moreno ha hagut de compartir en l'últim any amb les persones més properes, i molts de pactes amb els diable (i això és una llicència que m'he pres, una clucada d'ull i una abraçada).

A partir del primer capítol anireu coneixent els personatges de la novel·la i quina interacció tindran amb aquesta primera escena.
Crec que en Marc Moreno, sense gaires floritures, fa una bona feina al lligar tots els caps de la trama, així com una bona interconnexió de personatges fent que l'atzar sigui poc probable i que la causalitat provoqui l'argumentació.

Per desgracia els personatges que es descriuen a Els silencis dels pactes fa uns anys serien irreals, però ara mateix són massa reals fins i tot a Mataró on es situa la història. Sembla com si els escriptors veiessin en una bola de cristall els esdeveniment futurs.

A la part negativa, i de forma totalment subjectiu, potser la força de la mossa d'esquadra. No sé, m'ha faltat un xic de connexió sobretot en les seves primeres escenes i potser al final on no he vist clara la seva participació en l'escena final (i no puc explicar més per no generar spoiler). Potser podria actuar diferent? Segur que sí, encara que potser és el que a mi m'agradaria que fes i no pas la lògica. Bé, no li donarem més voltes.
I un segon punt per destacar en negatiu potser la repetició en la utilització del recurs del diàleg si/no o diàleg teva/meva, no sé si m'explico. Crec que són quatre les vegades que els personatges es passen dos, tres pàgines negociant fent que el clímax de la lectura baixi.  Però com dic, potser és una qüestió meva.

Em continua preocupant que periodistes com en Marc Moreno continuïn posant sobre la taula tanta corrupció dins les publicacions periodístiques. Vull creure que moltes d'elles són viscudes en primera o tercera persona, per allò que els escriptor escriu sobre el que coneix, i per això em preocupa, però sempre és molt millor posar-ho sobre la taula i més amb una publicació negre i criminal.

Els silencis dels pactes torna a ser una novel·la fresca, directa, ràpida, de format curt, amb intencions clares i que enganxa des de el primer capítol fins al final tot fent passar una molt bona estona negre i criminal.


La pots trobar a AMAZON


Te invito a formar parte de mi lista de correo: avances de mi publicaciones, información puntual, material exclusivo,...,todo son ventajas. Pruébalo.


El principio del fin, mi primera antología de relatos en solitario.

Disponible en Amazon (¡solo 0,99€!)

Puedes leer un avance gratuito 
En Amazon AQUÍ
Otros formatos AQUÍ.

1 comentario:

Lourdes ILGR dijo...

No he llegit res de Marc Moreno. Crec que pot ser aquest llibre estaria bé.
Un petó.