cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: #Ressenya: Contra l'aparador - Marc Moreno (Llibres del Delicte)

viernes, 4 de diciembre de 2015

#Ressenya: Contra l'aparador - Marc Moreno (Llibres del Delicte)

SINOPSIS
Sense diners, sense feina i sense futur, la novia d’en David està embarassada i vol anar a viure junts abans que naixi el seu fill, així que el pressiona per aconseguir diners sigui com sigui. El noi enreda tres amics per encastar un cotxe contra l’aparador d’una joieria. Un pla fàcil. Calés ràpids. El germà d’en David és a l’hospital esperant que els metges salvin la vida del fill. Una baralla amb un dels doctors i la posterior amenaça cap al metge el posaran en una dubtosa posició davant la policia quan el fill del metge desaparegui sense deixar cap pista. La sergent dels Mossos que investiga un assassinat al barri dels germans, amb problemes personals per buscar l’èxit professional i no passar temps amb la filla, aviat anirà a parar al pis dels dos nois, on tothom amaga alguna cosa.
És la tercera novel.la que llegeixo d'en Marc Moreno en solitari, a part del gran projecte a vuit mans, La reina de diamants, on compartia taula amb Bennassar, Llort i Masip i que tant em va agradar, i dic que és la tercera perquè la temptació de comparar-les és molt forta, però crec que no seria just fer-ho, ja que totes elles van ser escrites en moments molt diferents, sobretot per ell mateix, tot un valent i del que sempre dic que segur que l'escriptura li aporta molt no només pel fet d'estimar escriure si no com a vàlvula d'escapament.
I això es nota en Contra l'aparador, doncs crec que en unes de les trames de la novel.la ha posat una part de la seva experiència, de la seva impotència en molts moments, de la seva desesperació.
Estic convençut que al posar-ho sobre el paper i fer jugar als personatges, ell s'ha sentit molt millor i ha pogut relativitzar un xic, que no molt.

Tres trames argumentals molt diferents i les tres aporten al lector alguna cosa distinta i especial. I com no, les tres connectades.
La que a mi més m'ha interessat és la gamberra, doncs m'interessen els personatges perdedors, desesperats i que fan qualsevol cosa per sortir d'allà on estan encara que tenen clar i tenim clar que és complicat aconseguir-ho i que moltes vegades és pitjor el remei que la malaltia.
M'ha agradat especialment la ubicació i com en Marc Moreno ens acosta a ella. No és la primera vegada que llegeixo sobre La Verneda, però cada nova novel.la li dona aquell toc negre diferent. Suposo que cal dir que, per desgracia, La Verneda s'està convertint en el referent negracriminal català.

Una segona trama argumental seria la policial i la presentació d'una sergent amb moltes possibilitats. Crec que l'autor podria tenir al cap donar-hi continuïtat al desgranant part de la seva vida familiar durant tota la narració fent que tingui un bon pes dintre del llibre i que serveixi com a reivindicació a vàries bandes: dones policies, conciliació familiar, les dificultats d'una mare per pujar en l'escalafó,...

La tercera la anomenaria la d'en Marc Moreno, i aquesta també trobareu un  punt reivindicatiu relacionat amb els transplantaments, amb els hospitals, amb els metges i el seu paper dins la societat, vivències que l'autor ha viscut i viu en primera persona des de fa molt anys.

I totes elles lligades, si voleu, pel capritxos atzar. I sí, ja sé que sempre es diu que l'atzar no pot ser part d'una novel.la, però també es diu que si aquest està controlat per l'autor i el resultat encaixa a la perfecció, no hi ha res a dir com succeeix en Contra l'aparador.

Una curiositat: hi ha paraules que tenen una especial sonoritat quan les llegeixes i colpegen el teu cervell i s'instal·len. Heu llegit mai ganya? Jo fins fa uns dies no m'havia fixat.
Doncs aquesta és la paraula que m'ha colpejat durant la lectura de Contra l'aparador. Al final fins i tot he buscat quantes vegades surt, 22.
No té més importància, però com ho he viscut ho volia compartir amb vosaltres fent una ganya.

Contral'aparador és una novel.la que es llegeix en un sospir pel seu dinamisme, per la seva frescor, per voler saber que passarà amb el conflicte generat en cadascun dels escenaris argumentals, en altres paraules, el conflicte m'ha interessat i ha provocat que li dediqui el meu temps.

I ara sí. És Contra l'aparador la millor novel.la que he llegit d'en Marc Moreno fins al moment desprès d'Independència d'interessos i Els silencis dels pactes?
Només parlaré davant del meu advocat.Aconsegueix-la a AMAZON

Te invito a formar parte de mi lista de correo: avances de mi publicaciones, información puntual, material exclusivo,...,todo son ventajas. Pruébalo.


El principio del fin, mi primera antología de relatos en solitario.

Disponible en Amazon (¡solo 0,99€!)

Puedes leer un avance gratuito 
En Amazon AQUÍ
Otros formatos AQUÍ.

No hay comentarios: