cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: #Ressenya: Males decisions - Susana Hernández

martes, 12 de diciembre de 2017

#Ressenya: Males decisions - Susana Hernández

«T'acostumes a conviure amb la pena, com qui viu amb un amic invisible enganxat a l'espatlla a totes hores».

Crec que fins ara havia llegit totes les novel·les que havia publicat Susana Hernández, doncs és una autora que m'agrada com t'atrapa en les seves històries. Per això, ja tardava en llegir la seva última publicació, Males decisions (Crims.cat, 2017) la seva primera en català, tot i  que ha havia publicat algun relat en català i sempre eren destacats a les ressenyes.

Trenta dos publicacions han tingut que passar per a que Crims.cat publiqui la seva primera veu femenina (ni m'havia adonat. Gràcies per l'apunt a Sebastià Bennasar) i quina bona elecció. Esperem que a partir d'ara siguin moltes més, doncs com podeu comprovar els que seguiu aquest blog, hi ha molt per triar dins el panorama negracriminal femení català.

Susana Hernández s'allunya de la veu a la que ens tenia acostumats per afrontar una novel.la coral, una novel.la curta, de les que m'agraden a mi, d'aquelles que si tinguessin els temps i l'espai suficient la llegiries d'una tirada. Es d'agraïr que encara algú aposti per aquestes novel·les, doncs el mercat i els lectors sembla que van en direcció contrària, uns venent a pes els llibres i els altres comprant-los de la mateixa forma, a pes. Novel·les, la majoria que sí, pesen, però amb unes bones tisores quedarien ben esmicolades i ens adonarien que hi queda ben poc.

A Males decisions no passa el mateix. El que llegeixes és el que hi ha, el que és necessari per explicar la història completa. Curta, intensa, directa.

«L'amor, a la fi, és un iogurt, dolç i desitjable al principi, que tard o d'hora s'acaba fent agre i pudent».

La història no és nova, però sí la forma d'explicar-la. Amb un narrador múltiple en primera persona on podrem viure la història des de la perspectiva de cada un dels personatge principals i sempre des de dintre, vivint el que senten, el que pateixen,... Això fa que la lectura sigui una muntanya russa de sensacions i que sigui viscuda amb intensitat i per això no la podem deixar de llegir, és com una droga on necessites una nova dosis per calmar el neguit.

Crec que la novel.la té una altra virtut. És tan planera que el lector pot sentir la temptació d'avançar-se a allò que passarà, però l'autora compta amb això i fa el contrari del que la majoria dels lectors farien i aconsegueix sorprendre. Fins i tot, hi ha un moment a la novel.la que he parat per fer d'escriptor i pensar quines alternatives tenia. Això només demostra una cosa: que la novel.la està molt ben pensada i sobretot, reposada.

Atenció amb les decisions que preneu d'ara en endavant. Com demostra la novel.la, un petit canvi en les condicions inicials, prendre una decisió o una altra pot fer que vagis del cel a l'infern.


Títol:  Males decisions
Editorial: Crims.cat
Pàgines: 176

 SINOPSIS
Tot havia estat calculat a la perfecció, i, en principi, res no podia fallar. Enmig de la boira i la fosca d’un petit indret a prop de Vic, l’Àxel Badia, primogènit desheretat d’una de les famílies més poderoses de la comarca, i la Lisa, la seva dona, amb un passat d’allò més tèrbol, decideixen jugar una mala passada al germà petit i hereu del clan: raptar el seu fill per un bon grapat de calés. El problema és que no comptaven amb l’element humà i que, de vegades, les coses no surten mai com un les planeja. Males decisions és la història d’un segrest, però també és l’anàlisi profunda d’uns sentiments inquietants, traumàtics i malaltissos que decidiran el destí de tota una família. Agafeu-vos ben fort, perquè el camí, sovint, amaga girs inesperats.

Publicar un comentario