cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: #Ressenya: Tants interlocutors a Bassera - Manuel de Pedrolo

miércoles, 4 de julio de 2018

#Ressenya: Tants interlocutors a Bassera - Manuel de Pedrolo

Qui no ha llegit un Pedrolo a l'escola? Jo crec que tothom. Per això llegir Tant interlocutors a Bassera ha estat per mi un viatge a l'adolescència tot recordant quan llegia a Pedrolo. Potser no tots teniu un record agradable de les lectures a l'escola, si fos així les llibreries no tancarien, però sigui quin sigui el record, quan t'enfrontes de nou a un d'aquests autors que vas llegir per obligació la lectura té un efecte diferent; en el meu cas amb Pedrolo ha estat molt agradable i això quasi d'entrada, quasi sense obrir el llibre.

Un petit parèntesis abans de començar no sigui cas que no sapigueu que el 2018 és l'any Pedrolo. Per això aquest any s'han reeditat més de trenta novel·les de Pedrolo.
Llibres del Delicte ha escollit Tant interlocutors a Bassera, escrita a l'any 1960 i no publicada fins al 1992, censurada i finalment descartada pel propi autor, per fer el seu homenatge en un any tant assenyalat i de pas per celebrar els cincs anys de l'editorial.

Molt adient, interessant i instructiu el pròleg escrit per l'Anna Maria Villalonga, comissària de l'any Pedrolo. En ell ens posa al dia als negrots, com ella diu, de totes aquelles novel·les de Pedrolo que es poden considerar de gènere negrecriminal.
Tant interlocutors a Bassera no estaria en aquesta llista, però com explica l'Anna Maria té suficient element negrecriminals per ser una novel·la interessant pel catàleg de Llibres del Delicte i, com no, pel lectors negrots.
També diu que no és una de les millors novel·les de l'autor, però que té elements que la fan destacable. Però millor llegiu vosaltres el pròleg i preneu nota.

Tant interlocutors a Bassera és una novel·la molt propera al teatre: poques descripcions, molt diàleg i tot molt marcat per escenes concretes i quasi tancades.
També té un toc detectivesc al passar d'una escena a una altre gràcies a les confidències que el protagonista aconsegueix sostreure als interrogats/entrevistats.
Per tot això, el ritme es pot considerar àgil i l'argument interessant; sempre tens ganes de seguir avançant i veure que nova dada s’ha afegir al puzle.

La lectura també aporta un viatge en el temps a aquells petits pobles de principis dels seixanta on tothom es coneixia, on tothom sabia un secret o dos del veí i a més es jugava amb ells com moneda de canvi: tu em dones, jo et dono.

«Per se un altre hauria de canviar també els meus sentiments, les meves disposicions intel·lectuals, les meves creences, les meves constants morals...».

Interessant el punt de vista que ens ofereix Pedrolo quan qüestiona als personatges referint-se a la recerca com interessada pel fet de d’intentar deixar la vida que es té ara i buscar viure una altra vida. Estem contents amb la vida que vivim? Si tinguéssim l'oportunitat de canviar, ho faríem?


Al 2018 posa un Pedrolo a la teva vida lectora.


Editorial: Llibres de Delicte
Pàgines: 290

 SINOPSIS
La investigació del rapte d’un nen, vint anys enrere, condueix el periodista Joan Porta fins a la petita població de Bassera, on espera descobrir què va passar i, sobretot, esvair la sospita que té sobre els seus pares com a segrestadors. Amb un estil narratiu proper al teatre i una gran quantitat de diàleg, el periodista explica en primera persona la investigació a partir de les entrevistes amb tot tipus de veïns del poble en un intent de trobar la veritat, tant pel que fa al nen desaparegut com de la seva pròpia vida. Però la veritat sempre destapa secrets amagats des de fa molt.


¿Te gusta Cruce de Caminos? ¿Quieres seguirme como escritor? ¿Quieres participar en sorteos exclusivos?
Subscríbete a mi lista de correo y descubre sus ventajas


No hay comentarios: