cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: Caliu sota les cendres, de Dora Muñoz (2018)

jueves, 27 de diciembre de 2018

Caliu sota les cendres, de Dora Muñoz (2018)Us explicava a finals de 2016 que Llibres del Delicte és una editorial pedrera de nous escriptors negrecriminals en català. Deia, que calculava que més del 50% de les publicacions de l’editorial son presentacions d’escriptors, primeres novel.les. Ara no sé com estarà el percentatge, tampoc importa el número, importa el fet i hi ha un altre fet i és que Llibres del Delicte continua confiant en aquests escriptors per publicar la seva segona novel.la com és el cas de la Dora Muñoz.
A finals d’aquell 2016, vaig editar i publicar un llibre de relats que era el recull dels millors relats que es van presentar al I Premi Cruce de Caminos de relat curt en català. La guanyadora va ser la Núria Martínez, fa poc a publicat la seva primera novel.la Peces d’un trencaclosques, amb un relat que donava nom a l’antologia, Un malson. Dins d’aquella antologia també hi havia un relat de la Dora Muñoz.

Caliu sota les cendres és doncs la segona novel.la de Dora Muñoz i és un canvi de registre interessant respecte a la seva primera novel.la, Mare per un fill. És una novel.la més procedimental, potser presentació de sotinspectora Cami.la Vázquez, la investigadora principal de l’assassinat d’un empresari, però amb la mateixa càrrega de sentiments i sobretot patiment de quasi tots els personatges.

M’agrada molt el títol. Em fa pensar en quan era petit a casa, però sobretot a casa dels meus avis, seien al voltant de la taula del menjador on tenien posat un braser. Si no tenies una mica de cura et cremaves les sabatilles. I és que encara que semblés que estava apagat, sempre hi havia una mica de caliu sota aquelles cendres grises que feien reviure el foc.
Aquesta imatge és la que m’he fet quan llegia i que és metàfora de la història que ens explica la Dora Muñoz, que ens recorda que per molts anys que passin, la gent recorda i més si ho ha passat malament.

Una ficció amb moltes dosis de realitat, ja que entre les seves pàgines hi ha una part de la història de l’illa de Mallorca, però també hi ha molts temes d’actualitat. I com no, el pes de la memòria històrica de la que parlava abans, dels abusos de poder que mai passaven factura i que mica en mica si que passen; no penseu que alguna cosa està canviant?


Interessant primer capítol que dona el tret de sortida d’una entretinguda narració que podeu llegir a la vora del foc. SINOPSI
La mort d’un important empresari hoteler de Palma, respectat i admirat per tota l’opinió pública, destapa una trista realitat: el mort amagava més cadàvers a l’armari que el seu assassí. Però absolutament ningú no gosa criticar un home que va iniciar un imperi des de zero i que mai no va tenir remordiments per tots els caps que havia tallat en el seu camí a l’èxit.

Les connexions d’un passat vinculat amb la repressió dels primers anys del franquisme i els danys inesborrables en la memòria dels afectats conflueixen en un assassinat que tindria molts sospitosos, si no fos que sembla una mort natural. La investigació policial destaparà la crua realitat d’una figura temuda i odiada a qui tothom afalagava en públic i odiava en silenci.


¿Te gusta Cruce de Caminos? ¿Quieres seguirme como escritor? ¿Quieres participar en sorteos exclusivos?
Subscríbete a mi lista de correo y descubre sus ventajas
¿TE GUSTARÍA ESCRIBIR/COLABORAR EN CRUCE DE CAMINOS? Se buscan colaboradores para el blog.

No hay comentarios: