cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: Peces d'un trencaclosques de Núria Martínez (2018)

jueves, 28 de febrero de 2019

Peces d'un trencaclosques de Núria Martínez (2018)


Seguia a la Núria Martínez quan encara no sabia o no havia parat massa atenció en que la Núria Bruixeta que escrivia al blog La màgia dels llibres era la Núria Martínez.
A l’any 2016 vaig convocar el I Premi Cruce de Caminos Negrecriminal de relat curt i tots els membres del jurat van coincidir a assenyalar que un relat que portava per títol «Un malson» hauria de ser el guanyador del premi.
Va ser llavors quan vaig obrir la plica i vaig comprovar que la Núria Bruixeta era en realitat la Núria Martínez i que era ella la guanyadora d’aquell premi que va tenir com a culminació la publicació d’una antologia de relat que portava per títol Un malson.

Peces d’un trencaclosques es la primera novel.la de la Núria i estic convençut que desprès de l’experiència d’escriure-la i de la bona acollida que està rebent, s’embarcarà en altres projectes. L’animo de tot cor a fer-ho doncs la seva prosa val molt la pena.

Recordo que quan vaig fer la promoció de la novel.la la Núria em va confessar que Un malson havia estat molt important per a ella, ja que li va donar la suficient confiança per llançar-se de manera definitiva a acabar el projecte d’aquesta primera novel.la que ja tenia a mitges. Em vaig posar molt content de que una iniciativa meva anés més enllà de la pròpia publicació i reconeixement.

La novel.la conté molt de l’autora i no és allò que es diu dels escriptors. L’autora va passar por molts dels moments que es descriuen en el text i això fa que estiguin escrits a cor despullat. En molts moments el lector pateix quasi en primera persona el que li passa a la protagonista. A mi m’ha fet patir molt, no ja la mort d’en Biel, un jove de poc més de vint anys en un accident de trànsit, si no la relació entre l’Esperança i la Mar (mare i filla). Contínuament anava pensant si l’Esperança era una ficció literària o realment l’autora ho va patir. 

Per mi, una novel.la que et fa sentir és una bona novel.la i Peces d’un trencaclosques ho fa quasi des de el primer moment. El teu cap no deixa de donar voltes al saber que bona part de la història és personal i intentes destriar que és ficció i que realitat amb la qual cosa pateixes més.

També té una part per a la llum, com no podia ser d’una altra manera; d’una altra forma seria una gran tortura pel lector, en el bon sentit de la paraula i parlant de sentir.

Espero que sigui la primera de moltes. SINOPSIS

La vida no deixa de ser un trencaclosques gegant, on primer maldem per trobar les peces i després saber on situar-les perquè encaixin a la perfecció. Quan una de les peces es perd o es malmet res no tornarà a ser igual i el trencaclosques quedarà incomplet. Després de rebre la notícia de la mort del seu fill, en Biel, a la Mar encara se li farà més difícil encaixar-ne totes les peces, i encara més quan els fantasmes del passat mai no han deixat de perseguir-la. L’única solució possible passarà per la renúncia i la clau serà com afrontar-ho sense caure en l’espiral de l’abandó. En les pàgines d’aquesta novel·la l’autora hi ha vessat part de les seves vivències personals, sempre modelades amb la creació d’una obra literària que us colpirà.


¿Te gusta Cruce de Caminos? ¿Quieres seguirme como escritor? ¿Quieres participar en sorteos exclusivos?
Subscríbete a mi lista de correo y descubre sus ventajas
¿TE GUSTARÍA ESCRIBIR/COLABORAR EN CRUCE DE CAMINOS? Se buscan colaboradores para el blog.

2 comentarios:

Núria Martínez (Bruixeta) dijo...

Moltes gràcies, David per aquesta fantàstica ressenya.
Et confessaré un secret (que no es tal doncs ho explicat a totes les presentacions) l'Esperança es un personatge completament fictici, però basat en molts personatges reals que desgraciadament existeix.

David Gómez Hidalgo dijo...

Gràcies Núria.
I com m'alegro que l'Esperança sigui un personatge fictici basat en molt personatges desgraciadament com tu dius.
Cada vegada que sortia a la novel.la en treia de polleguera.