cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: Tothom et recordarà de Andreu Martín (2019)

martes, 19 de marzo de 2019

Tothom et recordarà de Andreu Martín (2019)


Sempre m'ha fascinat l'habilitat que tenen certs escriptors per ficar-se amb rapidesa i facilitat en la pell de l'actualitat.
Andreu Martín és un d'ells i ho torna a demostrar amb Tothom et recordarà una novel·la de rabiosa actualitat en la que barreja de manera intel·ligent ficció i realitat.

Tothom et recordarà va aconseguir el premi Ciutat de Vila-real 2018. En castellà va guanyar Soy la venganza de un hombre muerto d'Alberto Valle, que va publicar amb anterioritat sota el pseudònim de Pascual Ulpiano. Les dues novel·les s'han publicat sota el segell de l'editorial Alrevés, que com sabeu els que em seguiu, és un segell de qualitat negrecriminal.

«Àrab, musulmà i terrorista, vingui, tot és el mateix; d'aquesta manera es poden permetre ser racistes i xenòfobs sense sentir-se culpables ».

Andreu Martín és un escriptor incansable. Potser en els últims anys la seva producció literària pugui haver baixat una mica en nombre, però supera amb molt la mitjana de publicació d'autors espanyols en un any. I aquest fet lliga amb el que us deia anteriorment, que sap treure-li el màxim partit a tot el que l'envolta i per tant el preocupa.

Els atemptats de Catalunya del 17 d'agost de 2017 han marcat un abans i un després en la població catalana i crec que també espanyola, com malauradament el marcarà el recent atemptat a Nova Zelanda. Una societat que es creia fora de perill d'aquesta xacra veu com aquest horror està més a prop del que li semblava. Fins i tot els cossos de seguretat de l'Estat que creien estar ben preparats s'han d'enfrontar a un nou repte quan pensaven que tot estava controlat. Aquest comentari també s'ha sentit aquests dies provinents de Nova Zelanda.

I per si fos poc, i encara que sembli llunyà en el temps i més per als que vivim a Catalunya, aquest mateix any es van produir tots els esdeveniments associats al procés independentista i això també ha influït molt en la construcció de la novel·la, ja que indubtablement s’havia de parlar del tema. Andreu Martín construeix un còctel que conté tots aquests elements i altres col·laterals que podeu imaginar dotant a la trama d'una gran riquesa.

Crec que una de les grandeses de la novel·la són els seus personatges i el com interactuen amb l'autor i per tant amb el lector. Andreu Martín dóna veu, per molt que faci mal, a uns personatges que per a molts haurien d'estar a l'ombra i ho fa amb la suficient distància per no jutjar-los. És clar que no empatitzarem amb ells, però els podrem escoltar i també veure com ho passen els seus éssers més propers.

En la novel·la s'explicarà algun dels sistemes de captació que tenen els jihadistes i també les infiltracions que fa la policia dins d'aquests grups. Per documentar-se l'autor va contactar amb un membre de la DEA d'Estats Units i d'aquesta forma el va dotar de més realisme.

Andreu Martín reconeix en una entrevista que la novel·la policial està canviant i que ara no es pot escriure una novel·la policial sense parlar del crim organitzat. Fa poc vaig publicar la ressenya d’Entre dos mundos d'Olivier Norek, una de la veus noir franceses més prometedores, i en ella també es parlava d'aquest crim organitzat.


Llegir al mestre de la novel·la negra i criminal catalana i espanyola és sempre un plaer i un aprenentatge.

 SINOPSIS

Tan sols uns mesos després de l'atemptat gihadista de les Rambles, i quan falten pocs dies per a la celebració d'unes eleccions on està en joc la unitat del país, apareix, al port de Barcelona, entre blocs de formigó i un mar fosc esvalotat, el cos sense vida de l'inspector de la Policia Nacional Santiago Ortuño.

Unes quantes setmanes enrere, Ortuño, un inspector que va de mal borràs, relegat a la Brigada d'Estrangeria, havia rebut la visita a comissaria de la fascinant vocalista Leire Alfaro —de sobrenom Dorothy Gale— amb l'objectiu de sol·licitar un permís de residència per a Abduh Fayad, un lampista marroquí que treballa en el perillós negoci dels germans Xaddad i amb qui ella manté una relació.

A l'instant, Ortuño caurà sota l'encís de Leire i, amb l'afany per conquerir-la, es ficarà pel mig d'una investigació antiterrorista essencial que duen a terme els Mossos d'Esquadra al barri del Raval, amb el punt de mira posat a la botiga dels Xaddad.


¿Te gusta Cruce de Caminos? ¿Quieres seguirme como escritor? ¿Quieres participar en sorteos exclusivos?
Subscríbete a mi lista de correo y descubre sus ventajas


No hay comentarios: