cookieOptions={close}; CRUCE DE CAMINOS: Halley 2042 de Anna Carreras i Aubet «Una sorprenent i arriscada novel.la barreja de gèneres».

lunes, 18 de mayo de 2020

Halley 2042 de Anna Carreras i Aubet
«Una sorprenent i arriscada novel.la barreja de gèneres».

Portada de Halley 2042 de Anna Carreras i Aubet on surt dues mans, una d'un robot fent el símbol d'un cor

Halley 2042 de Anna Carreras i Aubets és l’arriscada aposta negrecriminal de Llibre del Delicte i pel que veig, va sortir a la venda tres o quatre dies abans que es decretés el confinament. Mal moment per sortir al món editorial i segur que ha passat desapercebuts per molts una de les novel.les que hagués destacat a Sant Jordi.

Segueixo buscant a la xarxa i veig que, com molts dels llibres que es van publicar just abans del confinament, tindrà una nova presentació. M’alegro, perquè crec que sempre són interessants les propostes de Llibres del Delicte i més una com Halley 2042 on trobareu una molt bona barreja de gèneres amb prosa propera i una història d’aparença innocent que esclatarà passada la meitat de la lectura per col.locar-se per propi dret dins d’una de les millors col·leccions en català de llibres negrecriminals.


La Laia i en Lluís són dos germans que viuen junts. En Lluís està molest, ja que a la seva habitació sent molt enrenou de tipus sexual. Exigeix a la seva germana que li canviï l’habitació, perquè ell treballa en un forn i necessita descansar. Ella no s’oposa perquè no té uns horaris tan marcats al ser escriptora de contes, però no assumeix que la veïna de més de noranta anys sigui la culpable d’aquells sorolls sexuals.
Començarà una innocent investigació que la portarà al ben mig d’una sorprenent trama criminal.

«Tot és per culpa del conte i de la necessitat imperiosa que passin coses per després poder-les transcriure?».

Ai, aquestes investigacions innocents que poden deixar al descobert secrets que potser mai voldries conèixer perquè et fan mal. La vida és més senzilla sabent menys, però potser també és menys vida.

Deia al principi de la ressenya que considerava la proposta arriscada per un segell com Llibres del Delicte. Si no, mireu la portada. Què hi veieu? Torneu a llegir el títol i ho ajunteu amb la portada, què intuïu?
Ja sabeu que sóc de poc explicar les coses que no estan explicades a les sinopsis i no serà avui el primer dia, però allò que s’intueix és el que trobareu.

Anna Carreras ens va introduint a la història de forma pausada, tranquil·la. El misteri està present, la part criminal encara no s’intueix i de vegades hi ha un punt d’aquella comèdia que tan bé li va a les narracions.

«Som una generació que s'ha afogat en els seus tòpics».

L’autor, escriptora, però també traductora al català de tota l’obra d’Elena Ferrante, no desaprofita la novel.la per reivindicar l'ofici d'escriptor/a. Encara hi ha molta gent que té molts prejudicis sobre l’ofici i parlar sense conèixer ben bé que implicar el fet de dedicar-se al 100% a escriure. Banalitzen amb massa facilitat.

El sexe en la novel.la està la centre. Ja ho posa de manifest la sinopsi, i també la primera frase de la novel.la: «No he anat al llit amb ningú des de fa un any i mig», però després la cosa va a més. Sense explicar res i sense saber si en el futur la cosa anirà per aquí, no és la primera vegada que llegeixo sobre el tema. A Inmemorian de Ismael Santiago Rubio, última guanyadora del Premi Literari Amazon 2019, també surt el tema i surt amb molta més intensitat al ser un temps futur força més allunyat.
Però també hi ha el tema del sexe com obsessió, com una forma de relacionar-se,...

I finalitzo.
Arribar als agraïments i trobar-te que li agraeix la novel.la al gran poeta Halley. Jo també sóc molt fan del grup Love of Lesbian i he volgut escriure aquesta ressenya sota els acords del seu disc El Poeta Halley (2016).
I veig que li agraeix a Louis Charpentier i miro a veure qui és i em trobo que és un escriptor amb una novel.la cabdal sobre El Camino de Santiago, El misterio del Camino (1976) i ja sabeu l’estimació que li tinc a El Camino i el que són les coses, avui, sí avui hauria d’estar amb els meus alumnes fent El Camino, però tot s’ho ha carregat el coronavirus.

Llegiu, llegiu i no deixeu de llegir per poder volar i oblidar per uns instants tot el que està passant. O si no, poseu-vos a El Poeta Halley.


 SINOPSI

La Laia i en Lluís són germans i viuen junts. Fart de sentir enrenou sexual al pis del costat, en Lluís exigeix a la Laia que li canviï l’habitació. Ell treballa en un forn i es lleva d’hora. Ella, que escriu contes i no té horaris, accepta el canvi però no assumeix que l’entranyable veïna nonagenària tingui una vida sexual envejable. Decidida a descobrir el misteri que s’amaga al pis del costat, la Laia inicia una innocent investigació que l’inspira a escriure un conte a temps real. El fet de conèixer l’Ovidi, un paio inanimat de vida fosca, i l’Albert, un veterinari retirat que ara fa de repartidor d’Amazon, portarà la Laia a l’epicentre d’una trama criminal en la qual s’hi veurà enxarxada com en una teranyina.

Me encantaría que siguiéramos conectados más allá de esta entrada y que pudieras conocer un poco más de cerca mi faceta como escritor. Por todo ello te invito a que formes parte de mi lista de correo. Además, te llevas una de mis publicaciones de regalo. ¡¿TE APUNTAS?!

No hay comentarios: